vrijdag 9 januari 2015

Zwarte lijst met namen 9.000 Donbas-rebellen

Er is een zwarte lijst opgesteld met de namen van 9.000 pro-Russische rebellen en Russische huurlingen die in Oost-Oekraine vechten tegen het Oekraiense leger. Dat meldt adviseur Anton Herasjtsjenko van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. De zwarte lijst is te vinden op een website die de naam Mirotvorets (Vredesstichter) mee heeft gekregen.

De website moet de Oekraiense politie en de staatsveiligheidsdienst behulpzaam zijn bij het opsporen van de separatisten. Dat lijkt te werken, want inmiddels zijn 150 van hen hen opgepakt. Herasjtsjenko: ''Je kunt dit zien als de lijst die Simon Wiesenthal ooit opmaakte van Nazi's die moesten worden opgepakt. Als het lukt om het Internationaal Strafhof in Den Haag zich over de schuldvraag voor het conflict te laten uitspreken, dan kan de zwarte lijst volgens Herarsjtsjenko als bewijsmateriaal dienen.

Bij het opstellen van de zwarte lijst hebben Russische activisten geholpen met de nodige informatie. Deze activisten zijn er tegen dat Russische militairen in Oost-Oekraine vechten. ''Dankzij hen hebben we een tamelijk volledige lijst kunnen maken van alle Russische eenheden die zich in de Donbas bevinden'', aldus Herasjtsjenko.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: