vrijdag 2 januari 2015

Woede om pro-Russische oudejaarsshow Inter

Televisiezender Inter heeft zich de woede op de hals gehaald van veel Oekraïners door op oudejaarsavond een show uit te zenden met Russische artiesten die nadrukkelijk achter de separatisten en de annexatie van de Krim staan. Minister Vjacheslav Kirilenko van Cultuur en secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheidsraad vinden dat Inter een uitzendverbod moet krijgen vanwege anti-Oekraïense propaganda.

De uitzending was op een gevoelig moment. "Juist op oudejaarsavond, als het land zich één voelt'', meent Toertsjinov. Hij vindt dat de Raad voor Televisie en Radio ''onmiddellijk moet besluiten om dit televisiekanaal te verbieden ''omdat het al langere tijd deel neemt aan de mediaoorlog tegen ons land''.

Maar Joeri Stets, de minister van Informatie, meent dat mensen als Kirilenko en Toertsjinov zich in moeten houden. Hij ziet hun uitlatingen als ongewenste druk op de Raad voor Televisie en Radio. Stets, van wie critici zeggen dat hij een 'ministerie van propaganda' leidt in de aloude Sovjetstijl, zegt het wel volledig eens te zijn met iedereen die kritiek heeft op de uitzending van oudejaarsavond en de anti-Oekraïense propaganda van Inter. ''Maar het is niet verplicht om te kijken, er zit een knop aan de televisie'', zegt de minister in een interview met 112 Ukraine.

Stets kondigt aan dat het kabinet van plan is met een 'zwarte lijst' te komen van mensen die geweerd moeten worden. ''Het gaat om mensen die we niet in ons land willen hebben, zeker niet om via onze televisie of radio ons land te beledigen met hun opmerkingen.''

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: