maandag 19 januari 2015

WHO: 'Veel gezondheidswerkers zijn gevlucht'

Zeker 5 miljoen inwoners van Oost-Oekraïne hebben geen toegang tot medische zorg, aldus de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zo zouden zeker 50 medische voorzieningen geheel of gedeeltelijk vernield zijn door het oorlogsgeweld dat de Donbas al maandenlang teistert. Ook zo tussen de 30 en 70 procent van de mensen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn het gebied zijn ontvlucht of zijn gedood.

Er is volgens de WHO zeker 20 miljoen euro nodig om te zorgen dat de bevolking weer voorzien wordt van medische zorg. Van de inwoners in het oorlogsgebied behoort 1,4 miljoen tot de sociaal kwetsbaren. Deze groep is aangewezen op humanitaire hulp en die is nauwelijks voorhanden.

Dorit Nitzan, de Oekraïense vertegenwoordiger van de WHO, zei vandaag dat bijna 700.000 ontheemden met gezondheidsproblemen kampen. Onder hen zijn kinderen, ouderen, gehandicapten, chronisch zieken, zwangere vrouwen, zigeuners en mensen die kanker of diabetes hebben. Om hen te helpen heeft het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid voorgesteld dat de WHO deze kwetsbare groepen voorlopig van medicijnen gaat voorzien.

De WHO onderzoekt nu of het mogelijk is om mobiele ziekenhuizen op te zetten in gebieden waar veel tuberculose en HIV voor komt. De medicijnvoorziening zou wellicht opgezet kunnen worden samen met de Noorse en Israëlische overheid, aldus Nitzan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: