dinsdag 6 januari 2015

'Vrijwilligersbataljons weigerden orders op te volgen'

Vrijwilligerseenheden die banden hebben met de nationalistische Rechtse Sektor hebben geweigerd orders op te volgen van het ministerie van Defensie. Dat zegt presidentieel adviseur Joeri Birioekov vandaag in een uitzending van Kanal 5. Dat is hoogst kwalijk, meent hij, ''want in een legereenheid moet discipline zijn en een duidelijke bevelsstructuur''. Er zijn in Oost-Oekraïne diverse vrijwilligersbataljons actief.

Birioekov zegt in het interview dat de vrijwilligersbataljons een wettelijke status willen hebben, maar dat ze tegelijkertijd zelfstandig willen opereren. ''Maar dat is pure fictie'', meent hij. Birioekov zou persoonlijk aan de Rechtse Sektor hebben aangeboden om de vrijwilligersbataljons onderdeel te maken van het Oekraïense leger en de vrijwilligers de status van beroepsmilitairen te geven, maar het aanbod zou geweigerd zijn.

De Rechtse Sektor ontstond in 2013 als een bundeling van radicale nationalisten. Fanatieke voetbalsupporters, in Oekraïne ook wel bekend als 'ultra's' vormden de basis. Aanhangers van de Rechtse Sektor vormden in de winter van 2013-2014 de harde kern van het anti-regeringsprotest op Maidan.

Bron: Tass

Geen opmerkingen: