maandag 5 januari 2015

Vredesoverleg in Astana op losse schroeven

Duitsland en Frankrijk betwijfelen of het zinvol is om op donderdag 15 januari met Oekraïne en Rusland om de tafel te gaan zitten en een oplossing te zoeken voor het conflict in Oost-Oekraïne. Dat blijkt uit de opmerking vandaag van de Duitse bondskanselier Angela Merkel waarmee ze duidelijk de boot af houdt. "Ik kan er nog niets over zeggen.''

Haar woordvoerder Steffen Seibert was duidelijker, want hij liet weten dat de bijeenkomst in de Kazachse hoofdstad Astana alleen zinvol is ''als eerst uitvoering wordt gegeven aan de afspraken die eerder in Minsk zijn gemaakt, als het staakt-het-vuren daadwerkelijk wordt nageleefd en dat alle zware wapens uit de bufferzone van 30 kilometer zijn weggehaald''. Ook de Franse president Francois Hollande wil alleen naar Astana afreizen ''als er een kans op succes is''.

De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde vorige week het overleg aan in wat wel het 'Normandische format' wordt genoemd, namelijk met de leiders van de vier landen die afgelopen juni bij de herdenking van de geallieerde landing op Normandië de situatie in Oekraïne voor het eerst bespraken. Later liet Kazachstan weten dat de vier regeringsleiders daar welkom zijn om te overleggen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: