donderdag 15 januari 2015

Video: hevige gevechten gaande om luchthaven



Er wordt sinds het middaguur weer hevig gevochten om het bezit van de luchthaven van Donetsk. De pro-Russische rebellen zouden zich vlakbij de soldaten van het Oekraiense leger bevinden die zich in de nieuwe terminal bevinden. Eerdere beschietingen kostten twee soldaten het leven, zes raakten gewond.

Een soldaat van de 80e brigade meldde eerder vandaag dat zeker vier tanks zijn gezien waarmee de nieuwe terminal wordt beschoten. Er zijn op YouTube ook beelden (van The Medvedova) van enkele tanks in volle actie te zien, die gemaakt zouden zijn bij de luchthaven.

Inmiddels zijn waarnemers van de OVSE ook op de luchthaven aangekomen, op weg naar de oude terminal. Legerwoordvoerder Andrei Lisenko liet vanmiddag weten dat gevreesd wordt dat ook zij onder vuur kunnen komen, waarna het leger de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Om 15.00 uur Nederlandse tijd werd duidelijk dat de waarnemers niet naar de luchthaven zijn gegaan. Eind van de middag geeft de OVSE-missie een persconferentie met meer uitleg.

Via een webcam in het noordwesten van de stad Donetsk is te horen dat momenteel zwaar geschut wordt ingezet.

Bronnen: Kyiv Post, Censor.net, YouTube, RT

Geen opmerkingen: