zaterdag 10 januari 2015

Vanaf maandag uitgifte biometrische paspoorten

De uitgifte van biometrische paspoorten begint maandag. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek aangekondigd. Er zijn inmiddels 35 locaties waar in een maand tijd zo'n 30.000 nieuwe paspoorten aangemaakt kunnen worden. Halverwege februari moet het paspoort verkrijgbaar op 606 plekken. ''Eind dit jaar moeten we zover zijn dat we op jaarbasis 2,5 miljoen paspoorten kunnen verstrekken. Nu zitten we nog op 1,5 miljoen'', aldus Jatsenjoek.

Invoering van het biometrische paspoort is een vereiste van de Europese Unie voor het afschaffen van de visumplicht. Biometrische kenmerken zijn unieke persoonsgebonden kenmerken, waarmee iemands identiteit is te controleren. Een paspoort bevat twee biometrische kenmerken: de gezichtsopname en vingerafdrukken. De gezichtsopname en vingerafdrukken worden in een chip opgeslagen in het paspoort. Opname van deze kenmerken in het paspoort zorgt voor een betere beveiliging van het paspoort.

De oude paspoorten blijven geldig voor de periode waarvoor ze zijn afgegeven. Mocht de EU in mei besluiten de visumplicht af te schaffen, dan kunnen echter alleen de bezitters van een biometrisch paspoort daarvan gebruik maken. Ook kinderen moeten voortaan een paspoort hebben in plaats van de tot dusverre gebruikelijke reisdocumenten.

 Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: