dinsdag 13 januari 2015

Separatist: onderhandelen is de enige manier

De Volksrepubliek Donetsk is bereid om mee te doen aan een nieuwe gespreksronde van de contactgroep in Minsk, aldus onderhandelaar Denis Poesjilin vanmorgen tegen het persbureau Interfax. ''Onderhandelen is de enige manier om het conflict te beeindigen'', meent hij. Tegelijkertijd legt Poesjilin echter de schuld bij het Oekraïense leger waar het het schenden van het in september afgesproken bestand betreft. "Daarom ligt de eerste verantwoordelijkheid voor het staakt-het-vuren bij Oekraïne.''

President Petro Porosjenko heeft intussen een handreiking gedaan aan de pro-Russische separatisten. De Donbas kan een aparte economische zone worden, maar dan wel op voorwaarde dat er verkiezingen worden gehouden die voldoen aan de Oekraïense wetgeving. De aparte status betekent dat de provincies Donetsk en Loehansk zelf mogen weten of, en in welke zin ze economische banden aan willen gaan met de Europese Unie en Rusland.

Volgens Porosjenko kan het conflict in Oost-Oekraïne ''binnen twee weken worden opgelost als iedereen zich houdt aan de afspraken zoals die in september in Minsk zijn gemaakt.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: