maandag 5 januari 2015

Savtsjenko's hongerstaking gaat vierde week in

Partijleider Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij heeft de Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko gevraagd te stoppen met haar hongerstaking die vandaag de vierde week in is gegaan. ''We gaan zeker de overwinning behalen en je moet zorgen dat je er dan nog bij bent'', aldus Timosjenko Savtsjenko eet al 22 dagen niet meer uit protest tegen haar gevangenschap. Zij werd afgelopen zomer gevangen genomen in Oost-Oekraïne en ontvoerd naar Rusland, waar ze nu al maandenlang is opgesloten in een psychiatrische inrichting.

Savtsjenko was de eerste vrouw die de pilotenopleiding bij de Oekraïense luchtmacht volgde. Zij meende zich nuttiger te kunnen maken door zich aan te sluiten bij één van de vrijwilligersbataljons. De jonge Oekraïense werd echter al snel gevangen genomen. Nu wordt ze beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten die gedood werden in de buurt waar Savtsjenko zich destijds bevond.

Als oorlogsheld kreeg ze een tweede plek op de kieslijst van de Moederlandpartij, achter Timosjenko die echter haar plek als lijsttrekker aan Savtsjenko af stond. Eind oktober werd Savtsjenko in het parlement gekozen en vanaf 26 januari is zij zelfs Oekraïense afgevaardigde bij de Raad van Europa. Er wordt op allerlei manieren geprobeerd om haar uit Russische gevangenschap te krijgen, maar tot op heden is dat zonder succes.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: