zaterdag 3 januari 2015

'Russische artiesten geen reden uitzendverbod'

Het laten optreden van Russische artiesten die als ongewenste personen in Oekraïne te boek staan, kan geen reden zijn om de zendmachtiging van televisiezender Inter in te trekken. Dat zegt Mikola Kniazitski, parlementslid en zelf eerder werkzaam voor TVi.

Anders ligt het volgens hem met het ondoorzichtige eigenaarschap van Inter. De Oekraïense tv-zender is opgezet door ORT, een Russische publieke zender. ''Daarmee wordt de wet geschonden. ORT is een staatszender uit een buurland dat ons aanvalt. Dat is reden om het Russische aandeel in Inter te nationaliseren.''

Kniazitski vermeldt dat ook andere buitenlandse ondernemingen een aandeel in de tv-zender hebben, terwijl onduidelijk is wie dat zijn. ''Het valt niet te bewijzen dat de werkelijke eigenaar Liovotsjkin is, of zelfs Poetin.'' Daar komt nog bij dat de Oekraïense mediawetgeving slechts toestaat dat een bedrijf over één tv-zender beschikt, aldus Kniazitski, terwijl Inter er acht heeft. Er is volgens het parlementslid dus alle reden om in te grijpen op basis van de anti-monopolie wetgeving.

Inter haalde zich de woede van velen op de hals door populaire artiesten te laten optreden tijdens een show op oudejaarsavond. Onder die artiesten de zanger Kobzon die nadrukkelijk de Russische annexatie van de Krim en de strijd van de pro-Russische separatisten steunt.

De Raad voor Televisie en Radio houdt donderdag 15 januari een hoorzitting nadat onder meer secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheidsraad opriep tot een uitzendverbod voor Inter.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: