woensdag 28 januari 2015

Rusland houdt het in Raad van Europa voor gezien

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft het stemrecht van de Russische delegatie opgeschort tot april. Leden van de delegatie mogen niet stemmen, maar ook niet namens de Raad van Europa optreden als waarnemers bij verkiezingen of optreden als representanten van de Raad van Europa.

Dit alles ''als een duidelijke veroordeling van de ernstige schendingen van de internationale afspraken'' door het Russische optreden in Oekraïne, waaronder de annexatie van de Krim en de steun aan de separatisten in de Donbas. Het stemrecht werd al ingetrokken in augustus, in eerste instantie tot januari. Rusland kan het stemrecht terugkrijgen als in april blijkt dat het land zich anders is gaan opstellen tegenover Oekraïne.

Het Russische parlementslid Alexej Poesjkov, tevens delegatielid in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, kondigde in een reactie op de met overmacht aangenomen motie aan dat Rusland het tot eind dit jaar voor gezien houdt met de Raad van Europa. 
Overigens stemde de parlementaire vergadering in met een voorstel om een werkgroep op te zetten die probeert om Rusland en Oekraïne dichter bij elkaar te krijgen. In die werkgroep moeten de voorzitters van het Russische en het Oekraïense parlement mee gaan praten. Verder werd een motie aangenomen waarin Rusland wordt opgeroepen ''binnen 24 uur'' de in Moskou gevangen zittende Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko vrij te laten.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: