donderdag 1 januari 2015

Rebellen voeren 23 aanvallen uit op het leger

De pro-Russische rebellen hebben in de afgelopen 24 uur het Oekraïense leger tot 23 maal toe aangevallen om een reactie uit te lokken. Dat heeft woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag gezegd. Het leger zou niet hebben gereageerd omdat het opdracht heeft om zich te houden aan de afspraken over een staakt-het-vuren die 9 december zijn gemaakt. Er zouden drie soldaten gewond zijn bij de aanvallen.

Bij een mortieraanval van de rebellen op het dorp Tjernoechin in de provincie Loehansk is volgens gouverneur Hennadi Moskal vanmorgen vroeg een inwoner gedood. Twee inwoners van het dorp zouden gewond zijn geraakt. De mortieraanval vernielde twee woningen, terwijl als gevolg van het op de aanval volgende vuurgevecht een huis in brand raakte en in vlammen op ging.

Moskal meldt dat het dorp Stanitsa Loehanska afgelopen nacht zonder elektriciteit zat nadat de rebellen de stroomtoevoer hadden afgesloten. De centrale verwarming viel daardoor ook uit en bij een temperatuur van 20 graden onder het vriespunt raakten de leidingen bevroren en knapten ze op veel plaatsen. Elektriciteit is er weer vanaf vanmorgen 10.000 uur, maar aan de verwarming wordt nog gewerkt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: