vrijdag 23 januari 2015

Poetin legt schuld voor oplaaien gevechten bij Kiev

De Russische president Vladimir Poetin legt de schuld voor het oplaaien van de gevechten in Oost-Oekraïne volledig bij de Oekraïense regering. Die zou ''de criminele opdracht'' hebben gegeven om de separatisten aan te vallen. ''Over vrijwel de hele frontlinie is de aanval ingezet. Met als tientallen doden en gewonden tot gevolg, niet alleen onder de soldaten aan weerskanten maar ook onder burgers.''

Poetin verweet de Oekraïense president Petro Porosjenko dat die niet heeft gereageerd op het aanbod dat hij vorige week donderdag deed om als bemiddelaar op te treden tussen de autoriteiten in Kiev en de separatisten in Donetsk en Loehansk.

De Russische president gaf in een brief die hij ruim een week geleden stuurde ook te kennen dat de zware wapens weg moeten uit een bufferzone van 30 kilometer. Dat komt overeen met de afspraak die begin september al in Minsk werd gemaakt en die eergisteren in Berlijn nogmaals werd bevestigd door de ministers van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk.

Separatistenleider Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk heeft vandaag overigens aangegeven dat van een staakt-het-vuren geen sprake meer kan zijn. Hij kondigde een nieuw offensief aan om de hele provincie Donetsk te veroveren. Porosjenko zei woensdag in Davos dat er 9.000 Russische militairen in zijn land actief zijn. Ook NAVO-bevelhebber Philip Breedlove sprak gisteren van een grote aanwezigheid van soldaten en veel militair materieel uit Rusland.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: