vrijdag 16 januari 2015

Overleg Oost-Oekraïne gaat door achter schermen

Een nieuw overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk zou komende woensdag plaats kunnen hebben in Berlijn. Dat heeft een Duitse diplomaat gezegd, meldt het Russische persbureau Tass vanochtend. ''We hebben het over woensdagmiddag gehad, maar dan moet wel sprake zijn van positieve ontwikkelingen in de komende dagen.

De ministers kwamen afgelopen maandag in Berlijn niet tot zaken, waardoor ook een voor gisteren geplande ontmoeting van regeringsleiders van de vier landen in de Kazachse hoofdstad Astana onmogelijk werd.

Intussen is wel op een ander niveau overleg gaande over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne, namelijk van de contactgroep met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de OVSE. Deze groep kwam gistermiddag bijeen in Kiev. ''Om het overleg van de contactgroep met vertegenwoordigers van bepaalde gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk in Minsk voor te bereiden''.

Met die 'bepaalde gebieden' worden de separatisten van DPR en LPR bedoeld. Die zijn bereid mee te praten over een oplossing en zouden inmiddels een uitnodiging van de OVSE hebben ontvangen.

Bronnen: Interfax, Tass, Kyiv Post

Geen opmerkingen: