woensdag 14 januari 2015

Oproep tot vredesmars en dag nationale rouw

Fractievoorzitter Oleh Ljasko van de Radicale Partij heeft in het parlement opgeroepen tot het houden van een vredesmars komende zondag in Kiev. Hij zei te hopen op een deelname van een miljoen Oekraïners die daarmee een signaal af moeten geven dat het geweld in Oost-Oekraïne op moet houden. Ook zou massale deelname aan de vredesmars meer internationale steun voor Oekraïne afdwingen.

Ljasko's voorstel kreeg de steun van parlementslid Dmitro Loebinets van het Blok-Porosjenko die andere parlementariërs opriep om zondag ook mee te lopen. Loebinets riep Oekraïners in het buitenland op om ook daar vredesmarsen te gaan houden en betogingen te houden bij de Russische ambassades.

Het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek heeft president Petro Porosjenko gevraagd om morgen uit te roepen tot dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de aanslag op de passagiersbus bij Volnovacha. Bij deze aanslag, door de regering toegeschreven aan pro-Russische rebellen, kwamen twaalf mensen om en raakten dertien inzittenden gewond.

Het parlement nam aan het begin van de ochtendzitting een minuut stilte in acht voor de slachtoffers. In de vergaderzaal hing duidelijk zichtbaar een poster met de tekst 'Je suis Volnovacha'.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: