dinsdag 6 januari 2015

Onzekerheid over 'Astana' duurt nog voort

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk komen vrijdag bijeen in de Kazachse hoofdstad Astana om een conferentie van de regeringsleiders van de vier landen voor te bereiden. Dat meldt Oleksei Makejev, de Oekraïense delegatieleider van Buitenlandse Zaken tijdens een voorbespreking die gisteravond plaats had in Berlijn.

Volgens Makejev wordt ook gewerkt aan overleg in Kiev waar vertegenwoordigers van Rusland, de pro-Russische separatisten en de OVSE aan mee gaan doen. Of de reeds aangekondigde conferentie van de vier regeringslijders over het conflict in Oost-Oekraïne op 15 januari in Astana doorgaat is nog altijd onzeker.

Zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Francois Hollande hebben zich er sceptisch over uit gelaten. Zij willen vooraf zekerheid dat er zaken gedaan kunnen worden in Astana. In dat licht moeten ook de voorbereidende besprekingen van gisteren en komende vrijdag worden gezien.

Hollande heeft ook laten weten dat wat hem een aantal sancties tegen Rusland ingetrokken kunnen worden, aangezien de Russische president Vladimir Poetin hem heeft verzekerd dat hij niet van plan is om Oost-Oekraïne te annexeren zoals hij eerder met de Krim wel heeft gedaan. Voor Frankrijk staan grote belangen op het spel. Het land heeft twee kapitale helikopterschepen voor de Russische marine klaar liggen, maar kan die vanwege de sancties niet afleveren.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: