vrijdag 16 januari 2015

'Onze mensen voeren een heroïsche strijd'

Bij de voortdurende strijd om de luchthaven van Donetsk is rond het middaguur traangas gebruikt door de rebellen, aldus het ministerie van Defensie vanmiddag. In een persverklaring wordt aangegeven dat de situatie omstreeks 15.00 uur plaatselijke tijd buitengewoon ernstig was. Dat zou niet gelukt zijn. ''Onze soldaten voeren een heroïsche strijd'', aldus het ministerie. Er zou vandaag een soldaat gesneuveld zijn, elf raakten tot dusver gewond.

De pro-Russische rebellen zouden op de derde dag van de verhevigde strijd om het vliegveld aan de rand van de stad Donetsk veel mensen en wapens verloren hebben. De rebellen beweren zelf dat ze het vliegveld volledig in handen hebben, maar het Oekraïense leger blijft dit ontkennen.

Tegenover de verklaring vanuit Kiev staat die van Alexander Zachartsjenko, de leider van de Volksrepubliek Donetsk (DPR). Die beweert volgens het Russische persbureau Tass dat niet de rebellen, maar juist het leger (gif)gas zou hebben gebruikt. ''Er hing een doordringende lucht nadat een gasgranaat was ontploft. Ze gebruiken verboden munitie.'' Een verslaggever van het persbureau van de DPR zou gemeld hebben dat hij tranende ogen had gekregen en moeite had met ademen.

Bronnen: Unian, Tass, Interfax

Geen opmerkingen: