dinsdag 6 januari 2015

Onderzoek naar rol veiligheidsdiensten

Er komt een onderzoek naar wat er bij de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD bekend was over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne vóór de ramp met vlucht MH17. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat het uitvoeren. Dat is vandaag bekendgemaakt.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) heeft in november aan ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) gevraagd om het onderzoek. De OVV wil onder meer weten welke informatie de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hadden voorafgaand aan de ramp op 17 juli, over de veiligheid in Oost-Oekraïne. Vlucht MH17 werd vermoedelijk uit de lucht geschoten.

Ook is de OVV benieuwd of de diensten deze informatie hebben gedeeld met organisaties die voor de luchtvaartveiligheid van belang zijn. Verder moet duidelijk worden hoe en via welke structuren de diensten bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiding en ministeries informeren over veiligheidsdreigingen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: