maandag 19 januari 2015

Oekraïne biedt nieuw bestand aan, per vandaag

Oekraïne biedt aan om per vandaag een nieuw staakt-het-vuren in acht te nemen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend in een verklaring. ''Wij blijven vasthouden aan de afspraken die in Minsk zijn gemaakt en wij verwachten dat Rusland hetzelfde doet.''

Op 13 november ondertekenden zowel Oekraïne als Rusland een werkdocument met afspraken over de manier waarop het staakt-het-vuren en het terugtrekken van de zware wapens uit een bufferzone van 30 kilometer was vastgelegd. ''Van Russische zijde werd er vanaf gezien om dit document te ondertekenen'', meldt het ministerie.

Gisteren zou Oekraïne Rusland opnieuw hebben benaderd met het verzoek om dit werkdocument alsnog te ondertekenen en er vanaf vandaag uitvoering aan te geven. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zou een positief antwoord van Russische zijde een onmiddellijk staakt-het-vuren opleveren, waardoor burgers in de Donbas verschoond blijven van verder geweld.

In de vanmorgen uitgegeven verklaring legt het ministerie verder uit dat de wederzijdse erkenning van het in het werkdocument vastgelegde afspraken de basis kunnen vormen voor verder overleg tussen de ministers van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Dat overleg, zoals eerder ook al plaats had in Berlijn, zou op korte termijn plaats kunnen hebben en later worden gevolgd door een topoverleg van de regeringsleiders in de Kazachse hoofdstad Astana.

Vanuit Moskou kwam gisteravond het verwijt dat de Oekraïense president Petro Porosjenko een aanbod van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin heeft afgewezen. Poetin kwam afgelopen donderdag met het voorstel om te bemiddelen tussen Oekraïne en de separatisten in Donetsk en Loehansk, vanuit de veronderstelling dat er geen Russische militairen in de Donbas actief zijn. Oekraïne blijft er bij dat die er wél zijn, waardoor een bemiddelingsrol van Rusland onacceptabel is.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: