zondag 11 januari 2015

Grote bereidheid om te vechten voor Donbas blijft

Een ruime meerderheid van de Oekraïners is bereid te blijven vechten voor het behoud van de Donbas. Niet vanwege het economische belang, maar vooral omdat de Donbas deel uitmaakt van Oekraïne. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS in opdracht van ZN.UA.

Van de ondervraagden vindt 62,8 procent dat de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk weer onder het gezag van de Oekraïense autoriteiten moeten komen. In heel Oost-Oekraïne is 57,5 procent daar voorstander van, in de provincies Donetsk en Loehansk 36,1 procent.

Daar staat tegenover dat in Loehansk 52,2 procent vindt dat de volksrepublieken in Donetsk en Loehansk terug moeten 'omdat het delen van Oekraïne zijn en er Oekraïners wonen'. In heel Oekraïne is slechts 20,7 procent die mening toegedaan. Het aantal ondervraagden dat principieel vindt dat de Donbas weer geheel Oekraïens dient te worden, blijkt twaalf maal groter dan de mensen die gedreven worden door economische motieven. De Donbas is altijd het industriële centrum van Oekraïne geweest, ook vanwege de delfstoffen die er gewonnen worden.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: