vrijdag 16 januari 2015

Nog altijd 600 Oekraïners in handen van rebellen

Er zijn nog altijd meer dan 600 Oekraïners in handen van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, ondanks de in Minsk gemaakte afspraak dat gevangenen zouden worden uitgewisseld. Dat heeft president Petro Porosjenko gisteren gezegd tegen voorzitter Anne Brasseur van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa die een bezoek bracht aan Kiev.

Hij vroeg tijdens dit gesprek om de hulp van de Raad van Europa om ze vrij te krijgen, aldus een verklaring van Porosjenko's woordvoerder na afloop van het gesprek. Volgens de staatsveiligheidsdienst SBU zou het om 684 gevangenen gaan. De laatste gevangenen werden op 27 bevrijd, niet vrijgelaten. Het ging om vier militairen en drie burgers.

De bekendste gevangene is de helikopterpilote Nadia Savtsjenko die vast zit in Moskou en daar al ruim vier weken in hongerstaking is. Zij wordt door de autoriteiten beschuldigd van moord op Russische journalisten die in Oost-Oekraïne om kwamen.

Brasseur sprak op haar beurt haar leedwezen uit over de dood van dertien inzittenden van een passagiersbus die eergisteren door een raket werd geraakt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: