maandag 12 januari 2015

NAVO-baas ziet iets verbetering in Oost-Oekraïne

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO ziet een lichte verbetering ontstaan in de toestand in Oost-Oekraïne, ook al is die van de laatste dagen. In een interview met de Duitse krant Die Welt erkent hij wel nog steeds gevochten wordt, zij het minder. Ook stelt hij vast dat er nog altijd Russische militairen aanwezig zijn die de separatisten helpen en dat de humanitaire situatie zorgen oproept.

Dat laatste constateert ook de Verenigde Naties. Vandaag wordt gemeld dat nog altijd 5,2 miljoen mensen proberen te overleven in het oorlogsgebied. Daarvan zijn 1,4 miljoen ''erg kwetsbare mensen die hulp nodig hebben'', aldus het VN-bureau dat zich bezighoudt met humanitaire kwesties.

In het meest recente rapport staat dat van midden april tot een week geleden zeker 4.808 mensen om het leven zijn gekomen in Oost-Oekraïne, waaronder de 298 inzittenden van vlucht MH-17. Er zouden 10.468 gewonden zijn geregistreerd in die periode.

In tegenspraak met de optimistische uitlatingen van NAVO-baas Stoltenberg is de constatering van het Oekraïense leger dat het in het afgelopen etmaal maar liefst 22 maal is aangevallen, ook met zware wapens. De luchthaven van Donetsk en de directe omgeving daarvan blijven het belangrijkste doelwit vormen van de pro-Russische rebellen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: