dinsdag 13 januari 2015

Ministers komen niet tot resultaat in Berlijn

Een doorbraak viel niet te verwachten, en die kwam er gisteravond dus ook niet. De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk spraken gisteravond in Berlijn vier uur met elkaar. Zonder resultaat, al was het ''een erg open gedachtenwisseling'', zoals de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier na afloop zei.

De topontmoeting van de regeringsleiders van de vier landen in de Kazachse hoofdstad Astana is daarmee van de baan, in ieder geval voorlopig. Volgens Steinmeier gaan de gesprekken over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne de komende dagen verder op diplomatiek, ambtelijk niveau. ''Als dat tot resultaten leidt, dan is er de bereidheid om volgende week als ministers weer bij elkaar te komen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister Steinmeier dringen aan op een oplossing voor het conflict. Daarvoor is het echter nodig om Rusland en Oekraïne dichter bij elkaar te brengen. Merkel gaf vorige week echter aan dat een topontmoeting in Astana te vroeg komt. Zij probeerde zaterdag in een telefoongesprek nog wel om de Russische president Vladimir Poetin wat toeschietelijker te laten worden.

De vier ministers gaven gisteravond een gezamenlijke verklaring uit waarin de contactgroep met vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de OVSE wordt opgeroepen om weer bij elkaar te komen. De contactgroep slaagde er in september weliswaar in om in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een staakt-het-vuren af te spreken, maar dat bestand is intussen honderden keren geschonden met talloze doden en gewonden als gevolg.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: