zaterdag 3 januari 2015

Letse minister: EU wil een Russischtalige zender

De Europese Unie overweegt het opzetten van een Russischtalige televisiezender om tegenwicht te bieden aan de eenzijdige berichtgeving van de Russische media. Dat zegt de Letse minister Edgars Rinkevics van Buitenlandse Zaken in een interview met BuzzFeed News. Volgens Rinkevics heeft de Russische televisie in de afgelopen jaren haar journalistieke taak verzaakt.

''De Russische televisie heeft zich met name in de afgelopen twee, drie jaar erg agressief opgesteld. Op een manier die niet langer als normale nieuwsvoorziening of normale journalistiek gezien kan worden, maar meer weg heeft van een mediaoorlog en van propaganda'', aldus Rinkevics die aangeeft dat de EU-leiders overwegen om gezamenlijk te investeren in alternatieve informatiebronnen. "Geen eigen propaganda, maar een normale Europese televisiezender. Russischtalig, met vermaak, met nieuws, maar dan wel met feitelijk correct nieuws.''

Het idee van een Russischtalige zender zou gesteund worden door dertien à vijftien lidstaten van de Europese Unie. Rinkevics zegt blij te zijn met die steun, die vooral voor Letland en Estland van groot belang is omdat daar veel Russischtaligen wonen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: