donderdag 8 januari 2015

Lavrov en Steinmeier willen verder praten

De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier hebben afgesproken dat de pogingen worden voortgezet om een uitweg te vinden voor het conflict in Oost-Oekraine. De twee spraken elkaar vandaag telefonisch over de uitkomsten van het overleg dat diplomaten van Rusland, Oekraine, Duitsland en Frankrijk afgelopen maandag in Berlijn hadden.

Het is de bedoeling dat het overleg op diverse niveaus door gaat, zowel bilateraal als in het zogenoemde 'Normandische format'. Er zou inmiddels sprake zijn van ''een positieve trend'' bij het zoeken naar een oplossing. Belangrijke gesprekspunten zijn het staakt-het-vuren dat in de afgelopen dagen juist in toenemende mate wordt geschonden, de uitwisseling van gevangenen en het oplossen van de humanitaire problemen in Oost-Oekraine.

Het is nog altijd onzeker of het lukt om donderdag 15 januari in de Kazachse hoofdstad Astana tot een vredesoverleg van regeringsleiders te komen. Zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Francois Hollande hebben zich daar kritisch over uitgelaten omdat ze onder de huidige omstandigheden weinig kans op succes zien.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: