woensdag 7 januari 2015

Kardinaal roept op om vluchtelingen te helpen

De grieks-katholieke kardinaal Ljoembur Hoezar roept de Oekraïense bevolking op om de vluchtelingen uit het oosten van het land te helpen. Het is de beste manier om de inwoners van de Donbas het gevoel te geven dat ze er bij horen, meent Hoezar. Hij constateert dat de weerstand tegen Oekraïne bij veel mensen in het Russisch gezinde oosten met de paplepel is ingegeven.

"Ik was na de Tweede Wereldoorlog zelf een vluchteling in Oostenrijk en ik ben de mensen die mij toen hebben geholpen nog altijd dankbaar'', zei de kardinaal vanmorgen in een interview met Radio Svoboda. ''De vluchtelingen van nu die elders in het land goed worden opgevangen, zullen de apostelen van de Oekraïense toekomst gaan worden. Ze zullen rondvertellen dat ze goede mensen hebben ontmoet in het midden en westen van Oekraïne. Dat zullen ze ook hun kinderen bijbrengen.''

Alleen woorden zijn niet genoeg, aldus Hoezar. "Als we ze alleen maar vertellen dat we goede mensen zijn, dan geloven ze dat niet. Ze moeten het ervaren en alleen dan komen ze er achter dat ze zijn bedrogen door de Russische propaganda.'' Er is minstens een half miljoen vluchtelingen uit de provincies Donetsk en Loehansk die in eigen land onderdak hebben gevonden.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: