donderdag 15 januari 2015

'Het is hier Stalingrad, maar dan in 21e eeuw'

De rebellen voren hun aanvallen op de luchthaven van Donetsk uit vanuit de dorpen in de omgeving en vanuit buitenwijken van Donetsk. Dat heeft plaatsvervangend hoofd Alexander Hug van de OVSE-missie vanavond gezegd tijdens een persconferentie over de situatie op en rond het al maanden belegerde vliegveld. ''De plaatselijke bevolking heeft er onder te lijden. Dat geldt ook voor de infrastructuur'', aldus Hug.

Waarnemers, waaronder ook Hug zelf, probeerden vanmiddag tot tweemaal toe naar de luchthaven te gaan om de situatie ter plaatse te beoordelen, maar ze moesten onverrichterzake terugkeren. ''Het risico was te groot.'' De OVSE'ers werden beschoten volgens Hug. ''We weten niet van welke kant.'' Niemand raakte gewond.

Volgens Censor.net hebben de Oekraiense soldaten in de nieuwe terminal omstreeks 18.00 uur (NL) een tegenaanval uitgevoerd om de rebellen van de tweede verdieping van het gebouw te verjagen. De soldaten zouden vanmiddag volgens journalist Joeri Boetoesov van Censor.net versterking hebben gekregen van militairen van een luchtmobiele brigade.

Het zou volgens Boetoesov tot man-tegen-man gevechten zijn gekomen toen de rebellen tot op drie tot vijf meter van de soldaten kwamen. ''Het is hier Stalingrad, maar dan in de 21e eeuw', aldus Boetoesov. Rebellen zouden vlaggen van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) aan de terminal hebben bevestigd en houden een onderste gedeelte van het gebouw bezet. De beschieting van de luchthaven vanuit de omgeving gaat ook vanavond door, al is het iets minder intens dan vanmiddag.


Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: