woensdag 28 januari 2015

EU werkt aan uitbreiding sancties tegen Rusland

Wegens de escalatie in Oekraïne wil de Europese Unie (EU) zowel de pro-Russische rebellen als het buurland Rusland verder onder druk zetten. De EU-lidstaten plannen op korte termijn een uitbreiding van de zwarte lijst van personen en instanties die het geweld aanwakkeren. Ook wordt gedacht aan aanvullende sancties tegen Moskou. Daarnaast wil de EU bestaande maatregelen tegen Rusland verlengen.

Dat is vandaag van diplomaten in Brussel vernomen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten buigen zich morgen in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. Het spoedoverleg volgt op de aanval van rebellen afgelopen zaterdag op de Oekraïense havenstad Marioepol.

Enkele diplomaten houden echter een slag om de arm of er morgen overeenstemming wordt bereikt. Met name de nieuwe Griekse regering zou dwarsliggen. De kersverse premier Alexis Tsipras, een oud-communist, streeft naar goede banden met Moskou.

Ook voorzitter Martin Schultz van het Europese Unie vindt het opleggen van extra sancties niet nodig. Hij vindt de huidige sancties afdoende, zei hij vandaag tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

De Duitser meent dat de EU met Rusland in gesprek moet blijven over de uitvoering van de in Minsk gemaakte afspraken over een staakt-het-vuren en een bufferzone tussen de rebellen en het Oekraïense leger. ''Doen we dat niet, dan lopen we het risico dat het helemaal uit de hand loopt'', aldus Schultz die achter Oekraïne staat en het schenden van de grenzen van dit land ''volstrekt onacceptabel'' vindt.

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin Rusland wordt opgeroepen om te stoppen met het financieren van de separatisten in Oost-Oekraïne. Ook moet Rusland zich houden aan de afspraken die in september in Minsk zijn gemaakt. De motie werd ingediend door de Oekraïense delegatie.

Bronnen: NU.nl, Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: