woensdag 14 januari 2015

'Contactgroep eind deze week bijeen in Berlijn'


De contactgroep die tracht een oplossing te vinden voor het conflict in Oost-Oekraïne komt mogelijk eind deze week bijeen in Berlijn. Eerder was dat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar op 5 september een staakt-het-vuren werd afgesproken dat intussen honderden schendingen kent. De ophanden zijnde bijeenkomst in Berlijn werd vanmorgen aangekondigd door de Russische vertegenwoordiger bij de OVSE, Andrei Kelin.

De Russische diplomaat verklaarde tegenover het persbureau Interfax dat verder gepraat moet worden over de frontlinie. In september werd afgesproken dat zowel de pro-Russische separatisten als het Oekraïense leger een bufferzone van 15 kilometer in acht zouden nemen. In dit dus 30 kilometer brede gebied zouden geen zware wapens als tanks en artillerie meer mogen zijn.

In grote lijnen is bekend waar de scheidslijn loopt. ''Maar er zijn gedeelten waarover nog geen duidelijkheid is. Daar gaat de contactgroep nu mee aan het werk'', aldus Kelin. Op die scheidslijn, met name in de provincie Donetsk, wordt momenteel gevochten. De afgelopen dagen gebeurt dat in toenemende mate, mogelijk om betere uitgangsposities te verwerven voor een akkoord over de scheidslijn die beide partijen scheidt.

Bronnen: Ukrinform, NSDC (kaart)

Geen opmerkingen: