maandag 12 januari 2015

'Code rood' van Interpol voor Janoekovitsj

Ex-president Viktor Janoekovitsj is vandaag door Interpol op de lijst van internationaal gezochte personen geplaatst op verdenking van 'wangedrag, het verduisteren of het onrechtmatig van eigenaar doen veranderen van bezittingen, hetzij in grote aantallen dan wel in georganiseerd verband'. Hij heeft de 'code rood' voor onmiddellijke opsporing.

Ook Janoekovitsj' zoon Alexander, voormalig premier Mikola Azarov, Raisa Bagatireva (ex-minister Volksgezondheid), Yu Kolobo (ex-minister Financien) en Georgi Dzekon (ex-directeur Ukrtelecom) zouden gezocht worden, meldt minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken.

Voor de huidige regering moet het een hele opluchting zijn dat Interpol de opsporing verzoekt van Janoekovitsj die vorig jaar februari naar Rusland vertrok. Er was al sprake van toenemende kritiek dat het maar niet lukte om Interpol te overtuigen van de strafbaarheid van de daden van het zestal.

Maar ook nu staat alleen Viktor Janoekovitsj op de publieke lijst van Interpol dat eerder een speciale commissie instelde die moest oordelen over het Oekraïense verzoek om hem en de vijf anderen op de internationale opsporingslijst te zetten.

Een woordvoerster van Interpol wil niet zeggen of ook de andere vijf de 'code rood' hebben gekregen. ''We kunnen dat publiekelijk doen, maar ook alleen aan andere opsporingsinstanties meedelen. Er is dus geen sprake van een 'code rood' voor deze personen, of het verzoekende land wil dat dit niet publiekelijk wordt meegedeeld.'' Opvallend genoeg is de aanklacht tegen Viktor Janoekovitsj beperkt gehouden, want er wordt hem niet de dood van honderd actievoerders van Maidan ten laste gelegd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: