woensdag 14 januari 2015

Video: boosheid leidt tot 'JeSuisVolnovaha'

Boze Oekraïners zijn een internetcampagne begonnen onder de naam 'JeSuisVolnovaha' om lucht te geven aan hun verontwaardiging van de aanslag op een passagiersbus bij een controlepost van het leger in de buurt van de plaats Volnovaha. Het dodental van deze aanslag was vanmorgen opgelopen tot twaalf.

Met de twittercampagne #JeSuisVolnovacha wordt verwezen naar #JeSuisCharlie, waarmee internationaal de verontwaardiging wordt uitgedrukt over de aanslag vorige week op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

De Oekraïense president Petro Porosjenko liep zondag mee in de protestmars tegen deze aanslag. In een televisietoespraak legde Porosjenko gisteravond het verband tussen Parijs en Volnovacha. Op Twitter wordt lucht gegeven aan de verontwaardiging dat, in tegenstelling tot Parijs, er internationaal nauwelijks aandacht is voor de doden die gisteren in Volnovaha vielen.

De president omschreef de aanval op de passagiersbus als een daad ''die het hart verkilt'' en legde de schuld bij de pro-Russische separatisten. ''Deze doden hebben de bendes van de DNR en LNR op hun geweten en dat geldt ook voor de mensen die hen steunen'', aldus Porosjenko die aankondigde dat hij vandaag opdracht geeft om meer militairen naar Oost-Oekraïne te sturen.

Dat gaat veel Oekraïners nog niet ver genoeg, blijkt intussen uit de reacties. Zoals die van Oksana Zinovieva, woordvoerster van burgemeester Vitali Klitsjko, op haar Facebookpagina: 'Deze terroristen schieten op een bus vol gepensioneerden, doden kinderen, schieten op vrijwilligers en martelen ze in kelders. En dan zeggen we alleen maar dat we 'klaar' zijn om ze aan te vallen. We hebben dat al veel te vaak gezegd.'
 
Bronnen: Ukraine Today, Kyiv Post, Twitter, Ukraine Today, YouTube

Geen opmerkingen: