zondag 4 januari 2015

Bisschop: 'Al zeker tachtig doden door honger'

Er zouden al zeker 80 mensen van honger zijn gestorven in Oost-Oekraïne. Dat zegt bisschop Stanislav Sjirokordioek van Charkiv-Zaporizja, een bisdom met 60.000 rooms-katholieken. Hij maakt zich grote zorgen om het grote aantal vluchtelingen. Alleen al in Charkiv zouden het er meer dan 20.000 zijn. ''We helpen waar we kunnen. Onlangs nog hebben we 300 paar kinderschoenen weggegeven.''

Sjirokordioek, die tevens directeur is van Caritas in Oekraïne, constateert dat de hulpgoederen in de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden niet bij de mensen terecht komen die het het hardst nodig hebben. Ook ziet hij hoe de oorlog in het oosten van het land invloed heeft op de bevolking in het westen.

''De oorlog lijkt daar ver weg. Maar de realiteit is dat veel jonge mannen uit het westen in het oosten vechten. En sneuvelen, want pas nog werd op een begraafplaats in Loetsk een rij bomen geveld om plaats te maken voor de graven van dertien gesneuvelde soldaten'', zegt bisschop Vitali Skomarovski van Loetsk.

De invloed van de oorlog in het oosten is overal merkbaar, aldus Skomarovski die het kleinste bisdom van het land leidt met 25.000 gelovigen. "Veel geld gaat nu op aan de oorlog. Veel sociale voorzieningen zijn er niet meer. Positief is dat het particulier initiatief opleeft. Er is meer onderlinge solidariteit.'' Er is onder meer warme kleding ingezameld voor de soldaten die gebrek hebben aan van alles en die zich daardoor in de steek gelaten voelen.

Bron: Catholic News Agency

Geen opmerkingen: