vrijdag 9 januari 2015

Bijna driekwart verwacht geen hulp van buitenaf

De meeste Oekraïners verwachten niets van hun overheid of van het Westen, maar vertrouwen op de eigen kracht en de hulp van vrienden en familie. Dat blijkt uit een opiniepeiling van KIIS in opdracht van ZN.UA. Het gaat om maar liefst 72 procent die meent zichzelf te moeten redden, terwijl 29 procent hulp van vrienden en familie hoopt te krijgen als zich problemen voordoen.

Het leven in Oekraïne is er de afgelopen maanden niet eenvoudiger op geworden. Steun van de overheid verwacht 16 procent te krijgen, terwijl 15 procent zelfs hoopt op een wonder. Slechts één op de tien ondervraagden verwacht dat de nieuwe regering het beter doet dan de voorgaande, terwijl 5 procent zijn of haar hoop vestigt op het Westen.

Helemaal achteraan bungelt de groep die meent dat Rusland gaat helpen (2 procent) of dat de oude regering van president Viktor Janoekovitsj weer aan de macht komt en uitkomst brengt (0,3 procent). Voor alle duidelijkheid: het was mogelijk om meer dan één antwoord te geven.

Bijna een jaar na de machtswisseling is één op de drie Oekraïners gefrustreerd geraakt omdat de situatie in het land zich niet verbeterd heeft. Hervormingen laten nog altijd op zich wachten, de economie staat er fors slechter voor en de corruptie tiert nog altijd welig.

Maar 18 procent is desondanks positief gestemd en meent dat het allemaal wel goed zal komen met de nieuwe regering en de pro-Europese koers die nu gevaren wordt. Daar staat tegenover dat 15 procent vindt dat het pas beter wordt als een volgende generatie aan het roer komt en als de invloed van de oligarchen op de politiek wordt ingeperkt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: