donderdag 8 januari 2015

70 procent minder arbeidsmigranten in Rusland

In Rusland is het aantal arbeidsmigranten uit onder meer Oekraïne in een jaar tijd, van januari tot januari, met 70 procent gedaald, aldus de Federale Migratiedienst. De oorzaak wordt vooral gezocht in het ontbreken van voldoende laaggeschoold werk. Rusland was jarenlang in trek, maar de koersval van de roebel met zo'n 40 procent heeft het ook minder aantrekkelijk gemaakt om er te werken, aangezien de arbeidsmigranten doorgaans hun loon naar familie in eigen land sturen.

Niet alleen onvoldoende laaggeschoold werk en de economische omstandigheden spelen een rol,, aar ook nieuwe wetgeving die op 1 januari in is gegaan. Wie in Rusland aan de slag wil moet een taaltest ondergaan, maar ook voldoende kennis hebben van de geschiedenis en de belangrijkste wetgeving van het land. Tevens moeten arbeidsmigranten nu zelf voor een zorgverzekering zorgen. Inwoners van andere landen van het Gemenebest van Onafhankelijk Staten (GOS) zijn nu ook verplicht een paspoort aan te schaffen.

Rusland telt miljoenen arbeidsmigranten, vooral afkomstig uit Centraal Azië. De afgelopen tijd is de toestroom vanuit Moldavië en Oekraïne wel toegenomen.

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen: