dinsdag 20 januari 2015

'382 Russische soldaten gedood in drie dagen'

Er zijn volgens de Russische mensenrechtenactiviste Elena Vasilieva in de afgelopen drie dagen 382 Russische soldaten gedood in Oost-Oekraïne. Het totale aantal Russische doden sinds het begin van het gewapende conflict zou daarmee inmiddels op 6.242 liggen. Bij de jongste gevechten zouden bijna 500 gewonden zijn gevallen. Het zou gaan om militairen van speciale eenheden, mariniers en parachutisten.

"Het ligt voor de hand dat het aantal gewonden nog veel groter is, maar dat valt door ons niet vast te stellen'', aldus Vasilieva die de groep 'Cargo 200 van Oekraïne naar Rusland' leidt. Dat geldt ook voor Vasilieva's beweringen, stelt de redactie van de Kiev Post vast. Immers, de Russische regering stelt dat er geen Russische soldaten vechten in het buurland, alleen 'vrijwilligers'. De Oekraïense autoriteiten hebben ook geen cijfers van het aantal doden en gewonden onder de separatisten.

Vasilieva richtte haar actiegroep begin augustus op. De naam 'Cargo 200' verwijst naar de codenaam die het Russische leger gebruikt voor het naar huis transporteren van gedode soldaten. De actiegroep kreeg snel bekendheid via de sociale netwerksites en al gauw kreeg Vasilieva van alle kanten informatie toegespeeld over Russische militairen die, al dan niet vrijwillig, naar Oekraïne gingen en daar sneuvelden.

Inmiddels is de website van Vasilievo en haar medeactivisten een informatiebron voor de honderden Russische vrouwen wier zoons of echtgenoten in Oost-Oekraïne vechten. Daar vinden zij de informatie welke militaire eenheden daar in actie zijn gekomen en wat ze moeten doen als ze al wekenlang niets meer van ze hebben vernomen.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: