zaterdag 13 december 2014

Savtsjenko wil dat Rode Kruis haar uit cel haalt

De Oekraïense oorlogsheld Nadia Savtsjenko heeft het Internationale Rode Kruis gevraagd te bemiddelen zodat ze uit Russische gevangenschap komt en terug kan naar haar land. Haar advocaten willen bovendien dat de rechtszaak tegen haar wegens oorlogsmisdaden wordt afgeblazen. Dat heeft haar advocaat Mark Feygin via Twitter laten weten. Savtsjenko's gezondheid zou flink te lijden hebben onder de al maanden durende gevangenschap.

Savtsjenko beroept zich op de Geneefse Conventie waarin de rechten van krijgsgevangenen zijn vastgelegd. Volgens Feygin wil Savtsjenko in hongerstaking gaan als zij in gevangenschap blijft en de kans loopt op een jarenlange gevangenschap.

Zij is een piloot die als vrouw niet aan vliegen toe kwam en besloot zich als vrijwilligster aan te melden voor het leger. Als soldaat van een vrijwilligersbataljon werd ze afgelopen zomer gevangen genomen in Oost-Oekraïne en geblinddoekt ontvoerd naar Russisch grondgebied. Ze zou nu gevangen zitten in de omgeving van Moskou. Savtsjenko is beschuldigd van de moord op een Russische journalist. Bij de verkiezingen van eind oktober werd zij tot parlementslid gekozen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: