maandag 8 december 2014

Rusland gaat Oekraïne toch weer kolen leveren

Rusland hervat na een onderbreking van twee weken de levering van kolen aan Oekraïne. Dat zegt het Oekraïense ministerie van Energie in een verklaring. Op korte termijn wordt 50.000 ton kolen de grens over gebracht. Er stonden 500 wagons met antraciet klaar aan de grens. Er was al wel voor betaald door de energiebedrijven DTEK en Centrenergo, zodat het onduidelijk is waarom het transport zo lang werd opgehouden.

De op kolen gestookte energiecentrales in Oekraïne draaiden de afgelopen tijd op halve kracht. Uit de Donbas komt vanwege het oorlogsgeweld nog amper kolen. In Zuid-Afrika gekochte kolen bleek waardeloos. Er bleek niet of nauwelijks mee te stoken. Bovendien waren er problemen met de koeling van een reactor van de kerncentrale in Zaporizje. De reactor was een week lang buiten gebruik, maar werd afgelopen vrijdagavond weer opgestart.

Minister Volodimir Demtsjisjin van Energie en Kolen zei gisteravond in een door tv-zender 1+1 uitgezonden interview dat het de bedoeling is om 1,5 megawatt aan elektriciteit uit Rusland te importeren. Daarmee moet een einde komen aan de stroomonderbrekingen die het energiebedrijf Ukrenergo noodgedwongen moest invoeren. Ukrenergo mag aan buitenlandse bedrijven geen hoger bedrag betalen dan het binnenlandse tarief, aldus Demtsjisjin.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: