woensdag 3 december 2014

Probleem met kerncentrale Zaporozje, geen gevaar

De kerncentrale Zaporozje kampt met technische problemen. Premier Jatsenjoek zegt dat er vorige week vrijdag een incident was. Daarop zou een van de reactoren zijn uitgeschakeld. De gisteren aangetreden minister Volodimir Demtsjisjin van Energie zegt dat er geen gevaar is. Hij gaat ervan uit dat de reactor over twee dagen weer stroom kan leveren. Ook de directie van de centrale zegt dat er geen grote problemen zijn en dat er geen verhoogde straling is gemeten. 
 
Dat wordt volgens het persbureau Reuters bevestigd door het Franse instituut voor nucleaire veiligheid IRSN. ''We hebben twee sensoren staan op de Franse ambassade in Kiev en die hebben geen verhoogde straling gemeten. Zou er straling zijn vrijgekomen in de kerncentrale, dan zouden we dat weten'', aldus Michel Chouha, de speciale vertegenwoordiger van het IRSN voor Midden- en Oost-Europa.

De problemen hebben volgens het Russische persbureau Interfax wel geleid tot een stroomstoring op de Krim, hemelsbreed zo'n 200 kilometer van Zaporozje. Dit door Rusland in maart van dit jaar geannexeerde schiereiland is voor de stroomvoorziening nog altijd geheel afhankelijk van Oekraine.

De kerncentrale in Zaporozje is begin jaren '80 gebouwd, telt zes reactoren en is de grootste van Europa. Het complex ligt bijna 600 kilometer ten zuidoosten van Kiev en 200 kilometer ten westen van Donetsk.

In Oekraïne was in 1986 de grootste kernramp in de geschiedenis, toen de centrale van Tsjernobyl ontplofte. Het gebied in het noorden van het land is nog altijd onbewoonbaar.

Bronnen: NO, Reuters 

Geen opmerkingen: