zaterdag 6 december 2014

Porosjenko: vredebesprekingen dinsdag hervat

De vredesbesprekingen voor Oost-Oekraïne worden komende dinsdag hervat. Dat heeft president Petro Porosjenko vanmiddag gezegd. Oekraïne, Rusland en vertegenwoordigers van internationale organisaties schuiven weer aan in Minsk, drie maanden na het laatste overleg waarbij destijds een staakt-het-vuren werd afgesproken.

Porosjenko kondigde voor dinsdag eerder al een eenzijdig staakt-het-vuren af voor het Oekraïense leger, in de hoop dat ook de andere kant dit voorbeeld volgt. De president liet vandaag weten dat hij ''gematigd optimistisch'' is dat er ook daadwerkelijk een einde komt aan de gevechten. ''Het is onze uitdaging om nu eindelijk de op 5 september gemaakte afspraken werkelijkheid te laten worden.''

Er werden al afspraken gemaakt tussen Oekraïne, Rusland en de separatisten om vanaf gisteren te stoppen met vechten in de provincie Loehansk, terwijl eigenlijk vanaf dinsdag al niet meer gevochten zou worden om het vliegveld bij de stad Donetsk. In beide gevallen kwam er niets van terecht.

De pro-Russische rebellen verhevigden zelfs hun aanvallen op de luchthaven, aldus de Nationale Veiligheidsraad. Er zou een groot aantal Russische militairen zijn gedood in de eerste dagen van deze maand, aldus zowel de Oekraïense autoriteiten als de Russische mensenrechtenactiviste Jelena Vasiljeva. Separatistenleider Oleksandr Jachartsjevenko wees de beschuldigende vinger naar het Oekraïense leger. ''Sommige mensen beginnen over vrede en anderen beginnen te schieten'', zei hij gisteren tegen het Russische persbureau Tass.

Hoe dan ook, president Petro Porosjenko zei vandaag tijdens een bezoek aan het oosten van het land dat het leger de luchthaven van Donetsk ''koste wat kost'' moet zien te behouden. Militairen op het vliegveld worden al maandenlang belegerd door de rebellen. In Oost-Oekraïne zijn inmiddels 1.252 Oekraïense soldaten gesneuveld.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: