vrijdag 12 december 2014

OVSE: zware wapens nog altijd in bufferzone

De OVSE heeft niet kunnen constateren dat de zware wapens weg zijn gehaald uit het conflictgebied in Oost-Oekraïne. Alexander Hug, één van de waarnemers van de OVSE, had graag willen de positieve berichten van de afgelopen twee dagen willen bevestigen, maar liet vanmiddag op een persconferentie weten dat niet te kunnen. 
De strijdende partijen besloten begin september een bufferzone van 30 kilometer in te stellen, waar de zware wapens uit verwijderd zouden worden. Het staakt-het-vuren werd vele malen geschonden, maar nu lijken de partijen toch bereid zich er min of meer aan te houden. Een nieuw vredesberaad in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zou volgens president Petro Porosjenko deze week plaats hebben, maar daarvan is nog altijd geen sprake. Toch is er beweging in de patstelling van de afgelopen maanden te bespeuren.

De waarnemers op de grond en beelden van de drones die de OVSE heeft ingezet, hebben volgens Hug moeten constateren dat de bufferzone van 30 kilometer tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger nog altijd onveilig is. De kans is hoog dat de strijd opnieuw oplaait, aldus Hug. Tegelijkertijd constateerde de OVSE'er dat het schieten over en weer in de afgelopen vijf dagen aanzienlijk minder is geworden.

Dat zei vanmiddag ook woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad. ''Over het algemeen is het rustig. Er zijn in de afgelopen 24 uur geen zware wapens ingezet. Geen artillerie en er zijn ook geen raketten afgevuurd'', merkte Lisenko op. Er zou wel een Oekraïense soldaat gewond zijn geraakt bij één van de zes aanvallen die door de rebellen werden uitgevoerd. Hij kon ook melden dat het leger over informatie beschikt dat verschillende groepen rebellen onder leiding van Russische 'vrijwilligers' worden gebracht.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: