woensdag 3 december 2014

Opnieuw lening EU voor Oekraïense hervormingen

De Europese Commissie heeft opnieuw 500 miljoen euro vrijgemaakt voor Oekraïne. Europa leende het geteisterde land dit jaar al ruim 1,3 miljard euro om hervormingen door te voeren.  De Europese Unie heeft Oekraïne in totaal 1,6 miljard euro aan 'zachte' leningen onder gunstige voorwaarden toegezegd om de overheid te moderniseren en de economie te ondersteunen.

Na de vrijmaking van deze schijf van 500 miljoen euro is er nog 250 miljoen euro in de enveloppe. Dat bedrag wordt uitgekeerd in de lente indien Oekraïne voldoende vooruitgang boekt bij de uitvoering van het programma.

Europa vraagt dat de regering in Kiev de kredieten aanwendt voor een beter beheer van de openbare financiën, de strijd tegen corruptie en hervormingen op domeinen als fiscaliteit, energie en de financiële sector. De Europese leningen maken deel uit van een ruimer internationaal ondersteuningsprogramma van 11 miljard euro.

Oekraïne kampt niet enkel met een rebellie van pro-Russische separatisten in het oosten van het land, maar ook met een diepe economische crisis. Sinds gisteren heeft het land een nieuwe regering. Opvallend is de benoeming van de nieuwe minister van Financiën Natalie Jaresko, een Amerikaanse van Oekraïense origine die via een spoedprocedure genaturaliseerd werd.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: