zaterdag 6 december 2014

Ook Poetin hoopt op nieuw staakt-het-vuren

De Russische president Vladimir Poetin hoopt dat er spoedig overeenkomst wordt bereikt over een nieuw staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat zei hij vandaag na een ontmoeting met zijn Franse ambtsgenoot François Hollande in Moskou.

In Oost-Oekraïne is sinds 5 september een wapenstilstand van kracht tussen de rebellen en het Oekraïense leger, maar het bestand wordt vaak geschonden. Poetin zei dat Rusland, dat afgelopen maart het Oekraïense schiereiland Krim annexeerde, waarde hecht aan de territoriale integriteit van Oekraïne.

De Oekraïense regering maakte vandaag bekend dat er een overeenkomst met de pro-Russische rebellen was bereikt om de vredesbesprekingen weer op te pakken. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko gaan beide partijen komende dinsdag weer om tafel in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

De regering in Kiev liet verder weten dat er ook vandaag wederom troepen waren aangevallen door rebellen. Ook zouden in de afgelopen 24 uur zo'n honderdtwintig militaire voertuigen vanuit Rusland het conflictgebied in Oost-Oekraïne zijn binnengereden. Oekraïne beschuldigt Poetins regering ervan de crisis in het oosten van het land aan te wakkeren door de rebellen te steunen met wapens, geld en strijders. Poetin ontkent iedere betrokkenheid.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: