vrijdag 5 december 2014

Ook dit parlement kan handen niet thuis houden




Het Oekraïense parlement heeft een slechte gewoonte voortgezet met een vechtpartij. Gisteren, op de derde vergaderdag van het nieuwe parlement daagde Volodimir Parasjoek voormalige leden van de Partij van de Regio's uit door ze toe te voegen dat zij hun mond moesten houden. "Zo niet, dan gooien we jullie er hier uit en daar kunnen jullie met al je miljoenen niets aan veranderen.'' Dat resulteerde in een kortstondige vechtpartij.

Parasjoek maakt deel uit van een groep rechts-radicale parlementsleden, waartoe ook voorman Dmitro Jarosh van de Rechtse Sektor behoort. Hij staat bekend om zijn woedeuitbarstingen. Op 21 februari van dit jaar stak Parasjoek op Maidan een emotionele redevoering af waarin hij toenmalig president Viktor Janoekovitsj een ultimatum stelde. Janoekovitsj kreeg nog enkele uren de tijd om af te treden, anders zou zijn kantoor bestormd worden. De volgende ochtend verliet Janoekovitsj de hoofdstad.

Parasjoek verkreeg grote bekendheid door zijn optreden op Maidan en wist daardoor ook een parlementszetel in de wacht te slepen. Op Facebook verklaarde hij na de vechtpartij van gisteren dat hij niet van plan is ''om toe te laten dat er mensen zijn die het gedachtegoed van Maidan te schande maken''. Beelden van de vechtpartij in het parlement zijn inmiddels een hit op YouTube, met binnen een dag al een half miljoen kijkers.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: