woensdag 3 december 2014

Oekraïne betaalt vooruit voor Russisch gas

Oekraïne is van plan vooruit te betalen voor 1 miljard kubieke meter Russisch aardgas. De Oekraïense minister Volodimir Demtsjisjin van Energie zei dat vandaag tijdens een persconferentie in Kiev. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kan het geld vandaag of morgen op de rekening verwachten, schrijven Russische media.

Gazprom draaide op 16 juni de gaskraan naar Oekraïne dicht, omdat Kiev nog een megaschuld had openstaan. Rusland kreeg nog 1,44 miljard euro voor gas dat ze al hadden geleverd. Verschillende gesprekken over oplossing van de gasruzie mislukten. Oekraïne is voor een groot deel afhankelijk van gas uit Rusland.

Eind oktober bereikten Rusland, Oekraïne en de Europese Unie toch een akkoord, zodat Oekraïners in de winter niet in de kou hoeven te zitten. Een van de afspraken is dat Rusland alleen gas levert tegen vooruitbetaling. Oekraïne betaalt 385 euro per kubieke meter gas.

Kiev had dat tot nu toe nog niet gedaan vanwege de oorlog met de separatisten in Oost-Oekraïne. Oekraïne kon tot nu toe nog zichzelf redden met eigen gasvoorraad onder de grond, die aardig was opgelopen omdat het vorig jaar een zachte winter was. Maar die voorraad is sinds begin oktober al met 17 procent geslonken vanwege de huidige koude winter. Oekraïne geeft daarom nu toe aan Rusland. Zodra het geld is overgemaakt, moest Rusland binnen 48 uur de toevoer weer hebben opgestart.

De nieuwe Energieminister Volodimir Demtsjisjin zei ook dat de gasschuld die Oekraïne heeft nog voor het eind van het jaar wordt betaald, schrijft het Russische staatspersbureau Spoetnik.

Bron: Europa Nu

Geen opmerkingen: