vrijdag 5 december 2014

Kolencentrales werken nog niet eens op halve kracht

De elektriciteitscentrales werken door gebrek aan kolen nog niet eens op halve kracht. Het productieniveau ligt op 42 procent. Dat heeft de nieuwe Energieminister Volodimir Demtsjisjin vandaag bekend gemaakt. Doordat de aanvoer van kolen stokt, is nog maar 1,4 miljoen ton in voorraad bij de elektriciteitscentrales. Om die op volle kracht te laten draaien is 3,2 miljoen ton per maand nodig. Bovendien is de kwaliteit van de nog resterende kolen bedroevend laag.

''We hebben dringend meer antraciet nodig'', aldus Demtsjisjin die te kennen gaf dat vooral de centrales van Pridniprovka, Krivorizka en Zmiivksa nog een minimale productie hebben. Er is 2 miljoen ton kolen in voorraad, maar die bevinden zich in de door oorlogsgeweld getroffen gebieden in Donetsk en Loehansk. Oekraïne wacht bovendien op 500 treinwagons vol antraciet uit Rusland waarvoor al wel betaald is, maar die om onbekende reden nog altijd aan de andere kant van de grens staan.

Er is wel kolen uit Zuid-Afrika geïmporteerd, maar die is van zo'n lage kwaliteit dat de centrales daar eigenlijk niet op kunnen werken. Procureur-generaal Vitali Jarema maakte vandaag bekend dat hij inmiddels een rechtszaak voorbereidt tegen directeur Volodimir Zinevitsj van het staatsbedrijf Ukuinterenergo die verantwoordelijk zou zijn voor de aankoop van deze kolen van inferieure kwaliteit. Energieminister Demtsjisjin is bovendien van plan om de van corruptie beschuldigde directie van het staatsenergiebedrijf Centrenergo te vervangen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: