vrijdag 12 december 2014

Invoering nachttarief stroom moet soelaas bieden

De overheidscommissie voor de regulering van de energiemarkt wil een nachttarief voor stroomverbruik gaan invoeren om de piekbelasting in de middaguren te verlagen. Gehoopt wordt dat de Oekraïense huishoudens besluiten om bijvoorbeeld te gaan wassen tussen 23.00 en 7.00 uur. Het ministerie van Energie en Kolen had eerder al aangekondigd dat bedrijven 's nachts moeten gaan werken om het stroomverbruik te verminderen.

Het staatsbedrijf Ukrenergo deed al een beroep op de bevolking om zuinig te zijn met elektriciteit. Als alle huishoudens zouden besluiten om ook maar een enkele lamp van 60 Watt uit te schakelen, dan zou dat het stroomverbruik al met 1.000 Megawatt verminderen. Dat is 4 procent van het totale stroomverbruik in de avonduren.

De elektriciteitsvoorziening staat zwaar onder druk door een tekort aan kolen voor de centrales. Oekraïne beschikt weliswaar over kolenmijnen, maar die liggen in de door het oorlogsgeweld getroffen gebied of zijn daardoor moeilijk bereikbaar. Ook lag de levering van kolen vanuit Rusland enige tijd stil. In Zuid-Afrika gekochte kolen bleek waardeloos, omdat de elektriciteitscentrales er niet op konden stoken.

De Oekraïense kerncentrales voorzien voor de helft in de stroombehoefte. De andere helft komt van kolen- en gasgestookte centrales. Een tekort aan aardgas, terwijl ook nog eens acht van de tien kolenmijnen dicht is, heeft er voor gezorgd dat er een tekort aan elektriciteit is ontstaan. Inmiddels heeft het kabinet besloten dat - tegen de voor eigen land geldende tarieven - elektriciteit in het buitenland gekocht mag worden, onder meer in Rusland.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: