woensdag 17 december 2014

Gouverneur centrale bank balanceert op het randje

Gouverneur Valeria Gontareva van de centrale bank NBU balanceert op het randje van de afgrond. De parlementscommissie Financiën overwoog haar ontslag te vragen, maar zag er na enige discussie toch vanaf. Gontareva's positie is echter verre van zeker. De commissie kan volgens voorzitter Serhei Ribalka nog altijd weer met het voorstel komen om Gontareva te ontslaan omdat zij niet in staat is gebleken de koers van de hrivna overeind te houden.

Die koers stond aan het einde van de dag op 19,87 hrivna voor een euro en 15,77 hrivna voor een Amerikaanse dollar. Gontareva haalde zich bovendien de woede van de commissie op de hals door niet zelf tekst en uitleg te komen geven, maar in haar plaats de directeur van de juridische afdeling van de NBU te sturen. De commissie wil haar alsnog de kans geven om zelf naar het parlementsgebouw te komen.

Geruchten over een ophanden zijnd ontslag van de NBU-gouverneur duiken geregeld op. Volgens sommige politiek analisten heeft dat niet zozeer te maken met het al dan niet goed functioneren van Gontareva, maar zijn er krachten actief die op deze manier onrust willen stoken om het kabinetsbeleid te ondermijnen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: