woensdag 3 december 2014

'Circa 8.000 rebellen gedood in de Donbas'

Er zouden inmiddels zo'n 8.000 pro-Russische rebellen gedood zijn bij gevechten in Oost-Oekraïne, aldus het Oekraïense leger vandaag in een verklaring. Sinds het begin van het staakt-het-vuren zouden de rebellen 3.819 aanvallen op het Oekraïense leger hebben uitgevoerd. Bij een aanval op Orlivka, een plaats in de provincie Donetsk, raakten vandaag vier inwoners van het dorp gewond. Onder hen een zesjarig kind.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Cargo-200 zouden er veel slachtoffers zijn gevallen onder de Russische soldaten die in de Donbas vechten. Alleen al afgelopen zondag vielen 200 Russische soldaten bij een poging om het vliegveld van Donetsk te veroveren. In totaal zouden 4.672 soldaten zijn gesneuveld en 970 raakten gewond. Er zouden 2.560 vermisten zijn, aldus Cargo-200.

De naam van de organisatie verwijst naar de codenaam 'cargo-200' die het Russische leger gebruikt om gesneuvelde soldaten thuis te krijgen. Er is ook nog een 'cargo-300', waarbij het gaat om gewonde militairen die in veiligheid gebracht dienen te worden.

Het grote aantal slachtoffers onder de Russische 'vrijwilligers' zou de verklaring kunnen zijn dat gisteren werd gesproken over een wapenstilstand op en rond de luchthaven van Donetsk. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zei vandaag dat is gesproken over de evacuatie van doden en gewonden. maar dat aan de noordkant van het vliegveld nog wel steeds wordt gevochten.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: