maandag 15 december 2014

Bloomberg: 'IMF moet hervormingen afdwingen'

Oekraïne heeft dringend geld nodig van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat gegeven is volgens Bloomberg-columnist Leonid Bershidsky een goede gelegenheid om het land onder druk te zetten om drastische en onpopulaire hervormingen door te voeren. Zolang Oekraïne daartoe niet bereid is, mogen de westerse regeringen het land volgens Bershidsky geen extra geld meer geven.

Uit een recent rapport van de Financial Times bleek dat Oekraïne binnen enkele weken 15 miljard dollar nodig heeft om een bankroet te vermijden. Het rapport wordt niet tegengesproken door de Oekraïense regering, die op nieuwe steunmaatregelen van het Internationaal Monetair Fonds rekent nadat het land eerder al, voor het uitbreken van het conflict met Rusland, van de instelling een reddingspakket van 17 miljard dollar kreeg.

De Oekraïense regering heeft wel een actieplan klaar en publiceerde dat ook op een regeringswebsite, maar aarzelt om de maatregelen door te voeren. Begrijpelijk, want het plan zou de overheidsuitgaven, die nu pieken op 52 procent van het bruto binnenlands product, met 10 procentpunt moeten verminderen. Dat zou de regering willen realiseren door zwaardere heffingen op grote pensioenen, een gevoelige verhoging van de pensioenleeftijd en de afschaffing van gratis maaltijden in scholen en ziekenhuizen.

Die plannen doen zelfs de meest neoliberale waarnemers, zoals Simon Black, de vraag stellen waarom de Oekraïense bevolking nog langer belastingen zou willen betalen als de overheid zelfs de meest basale diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid niet meer kan leveren. Er is volgens Bershidsky wel één probleem met die redenering. De Oekraïense bevolking betaalt immers zeer weinig belastingen. Doordat zoveel lonen in het zwart worden uitbetaald, heeft 40 procent van de werknemers in de privésector officieel een salaris dat zo laag ligt dat ze er geen belastingen op moeten betalen.

De Oekraïense eerste minister Arseni Jatsenjoek stelt daarom voor de belasting op lonen te verminderen van 41 procent naar 15 procent. Zo hoopt hij dat er minder lonen zwart worden uitbetaald, wat meer belastinginkomsten zou moeten opleveren. Het hervormingsprogramma van Jatsenjoek gaat Bershidsky echter te traag. De besparingen worden gespreid over twee jaar, terwijl analisten vinden dat er onmiddellijk zou moeten worden ingegrepen.

De hervormingen die het IMF voorstelt omvatten naast bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg ook een stevige verhoging van het budget voor defensie en een duur programma voor de beveiliging van de grens met Rusland. Het aantal ministeriële kabinetten zou ook moeten worden afgebouwd, wat tot conflicten binnen de heersende coalitie kan leiden.

In het Oekraïense parlement werden de bezuinigingsplannen al op zware kritiek onthaald. De leider van de fractie die president Petro Poroshenko steunt, noemde de maatregelen meer dan teleurstellend. Maar de columnist van Bloomberg denkt dat het land geen andere keuze heeft als het een economische ineenstorting wil vermijden.

"Als de westerse regeringen geen geld willen blijven gooien in een put die misschien wel bodemloos is, zouden ze Oekraïne moeten verplichten tot concrete resultaten vooraleer het land geld kan krijgen", concludeert Bershidsky. "Enkel op die manier zal de Oekraïense regering beseffen hoe dringend de hervormingen zijn."

Bron: Express.be

Geen opmerkingen: