dinsdag 2 december 2014

Akkoord over bestand Loehansk vanaf vrijdag

Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten hebben een akkoord bereikt over een nieuw staakt-het-vuren in de regio Loegansk. De wapenstilstand wordt op vrijdag 5 december van kracht. Een dag later beginnen de strijdende partijen met de terugtrekking van zwaar geschut. Officieel geldt in Oost-Oekraïne al sinds september een staakt-het-vuren, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. De laatste maanden is vooral rond Donetsk nog geregeld zwaar gevochten.

Het akkoord over een nieuwe wapenstilstand is gemeld door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in het oosten van Oekraïne een waarnemersmissie heeft. OVSE-personeel meldt nog vrijwel dagelijks beschietingen. In sommige plaatsen is 90 procent van de huizen en flatgebouwen beschadigd.

Er zou ook een akkoord zijn bereikt over een staakt-het-vuren op en rond de luchthaven van Donetsk door het Oekraiense leger en Russische militairen. Dat meldt het perscentrum van het leger. Of hier sprake is van overleg met Russische militairen moet worden betwijfeld, eerder gaat het om de pro-Russische rebellen die het vliegveld al maandenlang belegeren.

De strijd in Oost-Oekraïne heeft sinds april naar schatting 4300 levens gekost. Nog dagelijks sneuvelen er militairen, maar ook burgers worden geregeld het slachtoffer van het oorlogsgeweld.

Bronnen: NOS, Unian

Geen opmerkingen: